A
rohanó, stresszel teli életmód nagyban hozzájárul egészségi
állapotunk romlásához. Ezt még tetézi az úgynevezett
szabadgyökök „elszaporodása” a szervezetünkben. A
szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, amelyek
legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. A
szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni,
mint a sejtekben található proteinok, zsírok, amelyektől
elektront kaphatnak. Az elektron elvonás ép sejtek károsodásához
vezet. Egy bizonyos mennyiségű szabadgyök jelenléte
létszükséglet, de azon túl már káros hatásokkal kell
számolnunk. A szabadgyökök elleni harcban az antioxidánsok jutnak
szerephez. Az antioxidánsok a szabadgyököket képesek
hatástalanítani. Az antioxidánsok több száz természetben
előforduló anyagban és formában megtalálhatóak. Az élelmiszerek
antioxidáns kapacitásának mérésére egy nemzetközileg
elfogadott szabványrendszert hoztak létre. Ennek a neve röviden
ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity). Állítólag naponta
kb.5000 ORAC értékű élelmiszer már biztosítja a szervezet
antioxidáns szükségletét. Felmerül a kérdés, hogy miben mennyi
antioxidáns található? Sokszor halljuk, hogy egyél sok gyümölcsöt
és zöldséget, mert egészséges, de most már azt is hozzáteszik,
hogy sok az antioxidáns bennük. Jó lenne tudni, ez tényleg így
van vagy csak amolyan szóbeszéd.
Nos,
ez tényleg így van, hiszen már vannak olyan laborok, ahol ezzel
foglalkoznak. Nemrégiben olvastam, hogy az Analitik Jena bemutatta a
Photochem analizátort, amiről azt állították, hogy gyorsan és
pontosan megméri a vízben és a zsírban oldódó antioxidánsokat.
A készülék képes az élelmiszer minőségét jellemezni,
ellenőrizni a feldolgozás technológiáját, a termék
eltarthatósági idejét meghatározni, valamint az adalékanyagokban
lévő antioxidáns hatékonyságot mérni. Működése a
fotokemiluminometrián alapszik. Tulajdonképpen nem történik más,
mint a fotokémiailag érzékeny anyag optikailag gerjeszthető és
így szuperoxid anion keletkezik. Egy bizonyos mennyiség elminálódik
és reagál az anyagban lévő antioxidással. A maradék szabad gyök
reagál a luminollal. A beépített detektor érzékeli a reakció
során kibocsátott kemilumioneszcenciát. A
készülék mérési ideje kevesebb mint 3 perc és a mintavételi,
mérési és öblítési ciklusai automatikusan működnek.
Az
alábbi videó bemutatja a műszer használatát:
Tipikusan
alkalmazható: a liofilizált zöldségek, gyümölcslevek és sör
vízben oldódó antioxidáns kapacitásának mérése, az élesztő,
a sajt, a tea és kávé vízben és zsírban oldódó antioxidáns
kapacitásának mérése, valamint az étolaj és szalámi kivonatok
zsírban oldódó antioxidáns kapacitásának mérése. Aki ennél
több információt szeretne megtudni a készülékről, vegye fel a
kapcsolatot a BPS Kft. munkatársaival.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése